Efekty pomocy żywnościowej Podprogram 2018

1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Rudniku nad Sanem przy współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2018, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Celem programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 400 osób z terenu naszej gminy, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 20,52800 ton żywności;
– 3200 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 400 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Niemarnowanie żywności i zdrowe żywienie – 1 spotkanie dla 42 uczestników korzystających z POPŻ.
•Warsztaty Dietetyczne i zdrowego żywienia – 1 spotkanie dla 32 uczestników korzystających z POPŻ.