Efekty POPŻ2014-2020 Podprogram 2019

1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Rudniku nad Sanem przy współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2019, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Celem programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – sierpień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 500 osób z terenu naszej gminy, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 31,56011 ton żywności;
– 4680 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 500 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Prawidłowe przechowywanie i wykorzystanie produktów spożywczych – 1 spotkanie dla 30 uczestników korzystających z POPŻ. •Gospodarowanie budżetem domowym – 3 spotkania dla 71 uczestników korzystających z POPŻ.

Efekty POPŻ2014-2020 Podprogram 2019
Przewiń do góry
Skip to content